Skip to main content
zebrakom main

Radovi Ruđera Boškovića iz teorijske astronomije i nebeske mehanike

Radovi Ruđera Boškovića iz teorijske astronomije i nebeske mehanike

Opis

U ovoj knjizi akademik Dadićse ne bavi Boškovićevim idejama o ustroju mikrosvijeta većse prvi puta prihvatio jednako zanimljivih dosad neobrađenih Boškovićevih istraživanja i određivanja staza kometa, Mjeseca te planeta Urana i Venere. Izračunavanja tih staza, na primjer jednadžbe šestog stupnja za gibanje kometa, bila su u njegovo vrijeme, u osamnaestom stoljeću, u samome vrhu znanosti. Mnogi su se kasniji teoretičari astronomije poslužili Boškovićevim rezultatima, što mu je podiglo većionako velik ugled koji je uživao u tadašnjoj europskoj intelektualnoj sredini.
Ova knjiga podužeg naslova, RADOVI RUĐERA BOŠKOVIĆA IZ TEORIJSKE ASTRONOMIJE I NEBESKE MEHANIKE, najnovije je djelo našeg istaknutog povjesničara prirodnih znanosti akademik Žarko Dadića.
Ruđera Boškovića, jednog od najcjenjenijih učenih ljudi svoga vremena, nije potrebno posebno predstavljati. Bio je filozof, astronom, fizičar, geodet, matematičar i pjesnik. Bio je i velik pobornik atomizma, a iz njegovog modela atoma stoljeće i pol kasnije proizlazi poznati Bohrov model atoma. Boškovićuvodi u mikrosvijet i zakon sile, koje su odbojne i privlačne, ovisno o udaljenosti, što je za njegovo vrijeme bila smjela zamisao.
Među brojnim zanimljivostima knjige je i način na koji je Boškovićkao isusovac nastojao pomiriti tada službeno gledište Crkve o geocentričnom sustavu sa svojim uvjerenjem da je točan heliocentrični sustav. Tu je također i poglavlje koje iznosi Boškovićeve originalne stavove prema Newtonovoj teoriji, napose prema Newtonovom apsolutnom prostoru, po čemu ga možemo smatrati pretečom teorije relativnosti
Knjiga je važan doprinos povijesti astronomije i nebeske mehanike, jer je autor na suvremen način obradio Boškovićeve zamisli te pokazao koliko je ovaj naše gore list, rođeni Dubrovčanin, bio originalan u svojim razmišljanjima. Knjiga će dobro će poslužiti i svima onima koji bilo za seminarske bilo za maturalne ili slične radove žele dublje posegnuti u metode rada i način istraživanja ovog našeg velikana osamnaestoga stoljeća, ali i dalje zanimljivog.

Pin It

Info

Ime autora : Žarko
Prezime autora : Dadić
Izdavač : Sveučilišna knjižara
Godina izdanja : 2014
Grad : Zagreb

Zemlja : Hrvatska

Jezik : Croatian

Detalji

SKU : 14230
ISBN : 9789537015534
Izdanje : Prvo izdanje
Broj stranica : 220
Dimenzije : 24

Povezane knjige