Skip to main content
zebrakom main
"Handžar"
Podnaslov : Borbeni put 13. SS gorske divizije : Borbeni put 21. SS gorske divizije "Skenderbeg" : borbeni put 23. SS gorske divizija "Kama"

Opis

Postrojavanje divizije utemeljeno je njemačko-hrvatskim međudržavnim sporazumom koji je potpisan 5. ožujka 1943. i u kojem je navedeno: postrojava se SS divizija Hrvatska od muslimanskih i katoličkih Hrvata iz bosanskohercegovačkog prostora. Bošnjačka postrojba bojnika Hadžiefendića stavlja se na raspolaganje za popunu divizije, a s hrvatske strane stavljaju se na raspolaganje, prema mogućnosti, časnici i dočasnici koji govore njemački te časnici i dočasnici folksdojčeri. Vrbovanje za popunu divizije vršila su hrvatska službena tijela u tijesnoj suradnji s opunomoćenim časnicima Waffen-SS-a.
Na temelju navedenog sporazuma Himmler je 13. ožujka 1943. zapovjedio postrojavanje Ustrojbenog stožera na čelu s SS pukovnikom Herbertom von Obwurzerom. Početkom travnja 1943. kreću službena vrbovanja za pristupanje novoj diviziji Waffen-SS-a i većkrajem travnja 1943. javlja se 8000 dragovoljaca, da bi do kraja srpnja 1943. broj pripadnika divizije narastao na 15.000 dragovoljaca (od toga oko 3000 Hrvata). Kao što je većnavedeno, temelj za postrojavanje SS gorske divizije Handžar činili su pripadnici Domobranske dobrovoljačke pukovnije bojnika Hadžiefendića, a od 1. srpnja 1943. četiri stajaće djelatne bojne Ustaške vojnice, popunjene većinom Bošnjacima, prelaze u sastav Waffen-SS-a. Osim navedenoga, najveći dio pripadnika 9. pješačke pukovnije Domobranstva NDH (popunjene Bošnjacima) stavlja se na raspolaganje za popunu divizije.
U knjizi su obrađene još dvije SS divizije čiji su pripadnici također bili muslimani s područja Balkana - 21. SS gorska divizija Skenderbeg i 23. SS oružana gorska divizija Kama.

Pin It

Info

Ime autora : Mario
Prezime autora : Werhas
Izdavač : Despot infinitus
Godina izdanja : 2018
Grad : Zagreb

Zemlja : Hrvatska

Jezik : Croatian

Detalji

SKU : 16026
ISBN : 9789538218033
Serija : Biblioteka Svjetska povijest
Izdanje : Prvo izdanje
Broj stranica : 138
Dimenzije : 24