Skip to main content
zebrakom main

Djelovanje "Vlade Republike Srpske Krajine" : 1991.-1995.

Djelovanje "Vlade Republike Srpske Krajine" : 1991.-1995.

Opis

Tekst nastoji prikazati na koji je način stvorena, kako je funkcionirala i u kojim je okolnostima okončano postojanje Vlade Republike Srpske Krajine (RSK), te koji su bili njezini načini povezivanja sa, isprva, SFRJ, a kasnije Republikom Srpskom (RS) i Saveznom Republikom Jugoslavijom (SRJ) i kako je, naposljetku, moguće opisati njezinu vlast u razdoblju od 1991. do 1995. godine.
Rad se, u najvećoj mjeri, temelji na ekstenzivnom arhivskom istraživanju, s naglaskom na usporednoj analizi i komparaciji izvornog arhivskog gradiva, novina, časopisa i literature o problematici vezanoj uz djelovanje Vlade RSK. Djelovanje krajinske Vlade je pritom sagledano kroz više zasebnih razina, poput sociološke, legitimističke, međunarodne i lokalne (mikro) perspektive.
Istraživanje je, u konačnici, rezultiralo donošenjem nekolicine temeljnih zaključaka, koji se, u globalu, mogu svesti na spoznaju da je svih šest Vladinih kabineta koji su od 1991. do 1995. djelovali u RSK bilo izabrano na nedemokratski način, pri čemu je većina njihovih članova bila posve nekompetentna za vršenje povjerenih im zadaća. U RSK, sukladno tome, do 1995. godine nije zaživjela "pravna država" uređena na, barem formalno priželjkivanim, demokratskim načelima, što je znatno doprinijelo odlasku najvećeg dijela tamošnjih Srba u izgnanstvo početkom kolovoza 1995. godine.

Pin It

Info

Ime autora : Slaven
Prezime autora : Ružić
Izdavač : Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata
Godina izdanja : 2017
Grad : Zagreb

Zemlja : Hrvatska

Jezik : Croatian

Detalji

SKU : 15365
ISBN : 9789537439750
Izdanje : Prvo izdanje
Broj stranica : 277
Dimenzije : 25