Željka Lovrenčić Željka Lovrenčić

Željka Lovrenčić rođena je 1960. godine u Koprivnici gdje je završila osnovno obrazovanje. Srednju jezičnu školu polazila je u Križevcima. Diplomirala je komparativnu književnost i španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1983. godine. Diplomski rad bio je naslovljen Juan Ramón Jiménez. Na istome fakultetu magistrirala je filologiju. Prošireni i prerađeni magistarski rad naslovljen Obrasci fantastike u hispanoameričkom romanu objavljen je kao knjiga 2001. godine. Akademik Pavao Pavličić ocijenio ju je kao pionirski rad. Doktorski rad pod nazivom Hispanistička Croatica - tri naraštaja čileanskih pisaca hrvatskoga podrijetla obranila je na Hrvatskim studijima 2011. godine.
Živjela je šest godina u Latinskoj Americi - u Meksiku i Čileu. Godine 1988. bila je stipendistica Meksičke vlade i na dva vodeća meksička sveučilišta (UNAM i Colegio de México) pohađala predavanja iz hispanoameričke književnosti.
Od 1995. do 2000. godine boravila je u Čileu gdje je predavala hrvatski jezik i kulturu u Punta Arenasu, a zatim bila drugi tajnik (ataše za kulturu) u Hrvatskom veleposlanstvu u Santiagu.
Esejist je, prevoditeljica sa španjolskog jezika i urednica. Također se bavi proučavanjem hrvatskoga iseljeništva, osobito onoga na području španjolskoga govornog izričaja. Napisala je, uredila i prevela pedesetak knjiga.
Dopredsjednica je Društva hrvatskih književnika i predsjednica Odbora za književne veze, pridruženi član Hrvatskoga diplomatskog kluba, članica Međunarodne organizacije književnika i umjetnika (International Writers and Artist Organization) čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama te Hispanskog društva. Suradnica je Hrvatske matice iseljenika i  veleposlanstava Republike Čile vezano uz kulturu.
Jedna je od organizatora međunarodnoga simpozija o Pablu Nerudi organiziranoga 2004. godine, autorica izložaba „Pablo Neruda - život i djelo“, „Cervantes i Don Quijote - stvarnost i iluzije“ i „Hrvatska knjiga izvan Hrvatske“ održanih u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i na Interliberu.
Sudjelovala je na mnogobrojnim promocijama knjiga pisaca španjolskoga govornog izričaja u Hrvatskoj i hrvatskih na tome govornom području te na znanstvenim projektima i međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavljuje prijevode i tekstove u relevantnim časopisima u zemlji i inozemstvu.
Radi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje je do nedavno bila je voditeljica Zbirke inozemne Croatice koja se bavi prikupljanjem građe koju su Hrvati objavili izvan granica Republike Hrvatske i voditeljica tribina na tu tematiku.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066