Zdravko Malić

Zdravko Malić (Ljubija, BiH, 1933.- Cavtat, 1997.), bio je hrvatski je znanstvenik, prevoditelj i pjesnik.

Napisao je brojna djela iz područja kroatistike i polonistike; rasprave, eseje, oglede, prikaze i recenzije.

Poznat je kao prevoditelj. Jedan je među najvećim prevoditeljima poljske književnosti na hrvatski. Prevodio je i s ruskog jezika, a preko njegovih prijevoda s ruskog, dostupan je na hrvatskom izbor kineske klasične poezije (Oboljeli konj). Napisao je zbirku pjesama U drugom nekom gradu.

Rodio se u službeničkoj obitelji 1933. godine. U Sarajevu je proveo djetinjstvo i dio mladalaštva. Ondje mu je 1952. montiran politički proces. Iako je bio izvrsnim učenikom, osuđen na gubitak prava školovanja u cijeloj BiH. To ga je prisililo otići iz BiH. Odselio je u Zagreb koji mu je bio njegovim stalnim boravištem do kraja života. U Zagrebu je završio gimnaziju 1953. godine.

Studirao je na Filozofskom fakultetu gdje je 1958. diplomirao jugoslavistiku i rusistiku. Još dok je bio zagrebačkim studentom, studirao je 1956./1957. francusku književnost i jezik na sveučilištu u Strasbourgu. Inozemno je školovanje nastavio u Poljskoj gdje je specijalizirao poljsku književnost i jezik 1958./1959. na sveučilištu u Varšavi i sljedeće školske godine u Krakovu.

1961. se godine zaposlio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radio do smrti, došavši do razine redovnog predavača. 1965. je godine doktorirao u Zagrebu na Filozofskom fakultetu na djelu Witolda Gombrowicza. Dugo je godina vodio Katedru za zapadnoslavenske jezike, dugo je predavao poljski jezik, a do smrti je predavao poljsku književnost.

1969. je osnovao i uređivao časopis Književnu smotru koji je u ono vrijeme bio jedinim hrvatskim časopisom za svjetsku književnost.

Bio je članom Društva hrvatskih književnih prevoditelja, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga filološkog društva i inih. Dobio je visoke poljske i hrvatske kulturne nagrade.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066