Vinko Srhoj Vinko Srhoj

Rođen 4. svibnja 1957. u Splitu. Diplomirao 1983. na Filozofskom fakultetu u Zadru povijest umjetnosti i hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti (posebna pohvala na jugoslavenskom natječaju za diplomske radove „Branko Radičević“ Matice srpske u Novom Sadu). Magistrirao 1988. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom "Kosta Strajnić - život i djelo". Doktorirao 1999. na Filozofskom fakultetu u Zadru s temom "Grupa Biafra (1970.-1978.)". Na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru od 1986. godine vodi kolegije: Metodika struke, Umjetnost danas, Vizualne komunikacije i dizajn, Umjetnost 20. stoljeća, Hrvatska umjetnost 19., 20. i 21. stoljeća, Teorija umjetnosti, Umjetnost novih medija i izborne predmete. Sada predaje Umjetnost 20. i 21. stoljeća, Teoriju umjetnosti, Umjetnost novih medija i izborne predmete. 2003. izabran je u zvanje docenta. 2010. izabran u zvanje izvanrednog profesora.

Od 1976. godine sustavno se bavi likovno-kritičkim i teorijskim radom, surađujući u dnevnim i periodičnim publikacijama, objavivši više od tisuću naslova, od kojih je najveći broj stručno-kritičkog tipa (Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Vjesnik, Narodni list, Zadarski list, Studentski list, Borba, Oko, Dometi, Polja, Odjek, Život umjetnosti, Hvarski zbornik, Jet–Set, Zadarska revija, Vartal, Radovi F.F. u Zadru, Život umjetnosti, Quorum, Zarez, Glasje, Kontura, Peristil, Radovi Instituta za povijest umjetnosti, Ars Adriatica). Tekstove publicira u brojnim katalozima samostalnih i kolektivnih izložbi domaćih likovnih umjetnika, te sudjeluje u izložbenim projektima (Salon mladih u Zadru, Salon mladih u Šibeniku, Splitski salon, Jadranski anale, Biennale malog formata u Splitu, Biennale mladih u Rijeci, Hvarski likovni susreti, Plavi salon u Zadru, Čovjek i more u Zadru, Triennale hrvatskog kiparstva u Zagrebu).

Glavni je istraživač na znanstvenoistraživačkim projektima: "Likovna umjetnost i likovna kultura 19. i 20. stoljeća" (2002.-2006.) i „Likovna umjetnost i likovna kultura 19., 20. i 21. stoljeća u Dalmaciji“ (2008.-2013.). Kao recenzent ocijenio dva znanstveno-istraživačka projekta MZOŠ-a i više radova za znanstvene časopise i zbornike.

Suradnik je Hrvatske likovne enciklopedije LZ Miroslav Krleža. Član je uredništva i urednik za likovnu umjetnost časopisa za književnost i umjetnost Glasje (1994. - 2004.). Član uredništva časopisa Ars Adriatica Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru. Član uredničkog savjeta Biblioteke Bašćina Muzeja Staroga Grada. Član povjerenstva za izdavačku djelatnost Sveučilišta u Zadru (2005.-2007.). Zamjenik pročelnika Odjela za povijest umjetnosti (2005.-2007.). Politički kolumnist u zadarskom Narodnom listu (1994.-2005.).

Mentor na Poslijediplomskom doktorskom studiju Povijesti umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Poslijediplomskom studiju Kultura i društvo Sveučilišta u Zadru i Poslijediplomskom doktorskom studiju Humanističke znanosti Sveučilišta u Zadru. Na Odsjeku za ruski jezik i književnost održava predavanja od 2005. godine kao gost-predavač. Član programskog odbora Dijaloga Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Član je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatskog muzejskog društva i AICA-e (Association Internationale des Critiques d'Art).

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066