Stipo Manđeralo Stipo Manđeralo

Bivši profesor u livanjskoj Gimnaziji i autor značajnih djela iz livanjske tradicije i povijesti. Manđeralo je rođen 1938. godine u Vidošima kod Livna. Filozofski fakultet završava u Sarajevu, a od 1962. do skora bio je profesor za južnoslavenske književnosti i jezik.

U stručnim pedagoškim časopisima javlja se radovima o problematici nastave jezika i književnosti u praksi. Cijelo vrijeme svog djelovanja predano se bavi proučavanju povijesti grada Livna i livanjskog kraja. Nekoliko njegovih zapaženih radova objavljeno je u "Glasniku Zemaljskog muzeja u Sarajevu", mostarskoj "Hercegovini", sarajevskim časopisima "Odjek" i "Treći program RTVSa", livanjskim "Tragovima", "Livanskim vidicima", "Svjetlu riječi", te u sklopu različitih naučnih simpozija.

Knjiga "Gospodari kamena" (1987) svojevrsna je enciklopedija livanjskog klesarstva, "Lozićev ilirski san" (1992) govori o životu i djelu bosanskog franjevca Grge Lozića, a u "Kutiji za čuvanje vremena" (1996) pohranjeni su neki mali i zanimljivi detalji iz svakodnevne povijesti livanjskog kraja. Knjigom "Zlatne ruke" (1999) Manđeralo dokumentira biografije livanjskih zanatlija i s puno zanosa govori o starim zanatima, koji su već odavno iščezli s ulica stare gradske čaršije u Livnu. Posljednja knjiga (2007) "S Vidoške gradine" rezultat je 20-godišnjeg istraživanja i prikupljanja materijala o kontinuitetu življenja u mjestu Vidoši i livanjskom kraju u zadnjih 200 godina.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066