Stijepo Mijović Kočan Stijepo Mijović Kočan

Rođen je u Đurinićima, Konavle, 14.travnja 1940. Školovao se u rodnome selu, na Grudi (u Konavlima), u Dubrovniku i Zagrebu, gdje je završio studij tadašnjih jugoslavenskih književnosti i komparativnu književnost te doktorirao iz filoloških znanosti.

Radio je kao nastavnik u osnovnoj i srednjoj školi, kao televizijski novinar (od 1962.), uređivao Školske novine (1973.), u kojima i danas piše kazališne kritike te ponekad o knjigama, zatim časopis Umjetnost i dijete, pokrenuo Liliglam (2003,), likovno, literarno i glazbeno glasilo mladih, a na studiju novinarstva zagrebačkog sveučilišta petnaestak je godina predavao Teriju novinarskih vrsta s praktičnim vježbama.

U pjesništvu se javlja kao petnaestogodišnjak u srednjoškolskome Poletu (1956.). Suautor je knjižice Glasovi mladih (Dubrovnik, 1961.), ali prvu pjesničku knjigu objavljuje tek 1969. Piše i za djecu.

Autor je manifesta Manifestiranje elementarnog u pjesništvu (separat «Forum, 1983.), napisao oglede o platnima K. Rončevića Pokušati slikom (1985.). Objedinio je domovinsko i iseljeno pjesništvo u hrestomatiji Skupljena baština (1993.), objavio znanstvene monografije Konavle i Josip Pupačić u književnosti i novinarstvu te više drugih znanstvenih radova s područja znanosti o  književnosti i o novinarstvu. Sastavio je te predgovorom, pogovorom i bilješkama popratio knjigu Probrana baština (100 godina –pjesama – pjesnika hrvatskoga pjesništva 20. stoljeća, Zagreb, 2001.). Pokretač je međunarodnoga znanstvenoga skupa o identitetu bokokotorske znanstvene književne i kulturne baštine tamošnjih Hrvata (Kotor, 2007.)

U Zlatnoj knjizi hrvatskoga pjesništva od početaka do danas sastavljača Vlatka Pavletića, u najnovijem je izdanju zastupljen s šest, a u Antologiji hrvatskog dječjeg pjesništva Ive Zalara (novo izdanje) s devet naslova. Nalazi se i u antologiji kajkavskog suvremenog pjesništva Jože Skoka, u antologiji 100 hrvatskih soneta Nikole Milićevića, te u nekim drugim antologijama i pregledima u zemlji i inozemstvu.

Osim književnosti, bavi se i filmom, kao scenarist i redatelj. Zapažena je osobito njegova tv-drama Baka Bijela (više puta emitirana u «antologiji hrvatske tv-drame»), a scenarist je i redatelj pedesetak dokumentarnih tv-filmova.

Sastavio i radiofonski uredateljio antologiju književnosti hrvatskoga narodnoga preporoda ( Iliriae lira) te Gundulićevu Dubravku (Croatia-records, za škole)

Sudionik je Domovinskog rata, u humanitarnom radu, ali i neposredno, odlikovan Spomenicom.

Živi i piše u Zagrebu i u Konavlima.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066