Slavko Malnar Slavko Malnar

Slavko Malnar rođen je 8. veljače 1937. godine u Ravnicama kod Tršća. Tu je i proveo svoj životni vijek.
U djetinstvu je proživio sve strahote drugoga svjetskog rata.Fašistička divljanja nisu se zaustavila na paležu rodnog mu kraja, nego je zajedno s većinom stanovništva otjeran u zloglasni logor na otoku Rabu, a potom u Gonars u Italiji.
1944. godine, još u jeku rata, pošao je u osnovnu školu . Tada je u mjestu bila samo četverorazredna škola.
Nakon odsluženja vojnog roka 1960. godine završava više razrede osnovne škole, a zatim u Zagrebu srednju ekonomsku školu. 1980. godine diplomirao je na Višoj ekonomskoj školi u Puli.
U svom radnom vijeku radio je različite poslove. U Šumariji Tršće je od 1960. do 1984.godine Tri je godine radio u SDK Čabar, a pet godina u Tvornici kemijskih proizvoda Tršće. Zadnjih nekoliko godina prije umirovljenja radi u Riječkoj banci.
Veći dio svog slobodnog vremena bio je angažiran u mjesnim i općinskim društveno političkim, društvenim, športskim i ostalim organizacijama. Za te aktivnosti primio je više priznanja od kojih su najviša: »Orden rada sa srebrnim vijencen« iz 1978. i »Plaketa grada Čabra« za 2000. godinu.
Godine 1992. je umirovljen i tada se počinje baviti proučavanjem lokalne povijesti. Pokušava ispraviti pogreške napisane o čabarskom kraju, iako je to gotovo nemoguća kada su one od širokog kruga već prihvaćene kao istina. Otkrio je zapisane pogreške o nasljenivanju, odnosno prijenosu čabarskog vlastelinstva s plemićke obitelji Paravić na Nikolu, odnosno Kolomana Ghyczyja koje se automatizmom prenose s generacije na generaciju, iz jedne knjige u drugu.
Zajedno sa Željkom Malnarom autor je i urednik emisije »Pod starim krovovima« na Radio Čabru.
Na 330. obljetnicu pogibije Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog (30. IV 2001.), izašla mu je knjiga »Prezimena u čabarskom kraju kroz stoljeća – od 1498. – 1997. godine«
2002. napisao je “PAMEJNEK: govor u čabarskom kraju” , knjiga u izdnju riječke izdavačke kuće Adamić .

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066