Simo Mraović Simo Mraović

Simo Mraović je rođen 1966. godine u Kutini. Djetinjstvo je proživio u Jastrebarskom a ostatak života u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik te književnost i kroatistiku. Radio je kao honorarni suradnik raznih zagrebačkih novina, za televiziju je pisao kratke scenarije za talk-showove, bio je urednik kulture u dnevnom listu Republika, od 2000. do smrti vodio je nedjeljni talk show Kava i kolači u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. Bio je član švedskog PEN-a, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

Mraovićev pjesnički opus zauzima značajno mjesto u prostoru suvremenog hrvatskog pjesništva. Prvu zbirku Sezona otrova objavio je 1986. sa samo dvadeset godina, a zatim su uslijedile Rimljanima nedostaje milosti (1990.) i Na zemlji je sjena (1994.). Zbirka pjesama Između usana iz 1997. bila je naglašeno narativna, pogotovo pjesme iz ciklusa Zagrebamsterdam. No, unatoč takvim karakteristikama, Mraović se sve do romana Konstantin Bogobojazni (2001.) bavio pjesništvom. Svoju najpoznatiju zbirku, Laku noć Garbo, objavio je 2001. Širem krugu čitatelja manje su poznate Ukrajinske bajke, zbirka Filozofskog fakulteta izašla povodom desete obljetnice uzajamnog priznanja Hrvatske i Ukrajine. Godine 2004. objavljuje zbirku pjesama Gmünd, a slijedeću zbirku, Nula Nula , 2006. Bajke za plažu, zbirku eseja, objavio je 2007.

Roman Konstantin Bogobojazni i zbirka pjesama Gmünd prevedeni su na ukrajinski i bugarski jezik, a dijelovi knjiga prevedeni su na slovenski, poljski, mađarski, talijanski i njemački jezik. Prevodio je poeziju s engleskog jezika. Njegov književni stil i opus može se opisati kao duhovit i lucidan, a medijska ličnost postao je i posredstvom vrlo popularnog bloga kojeg je uređivao. Umro je 2008. u Zagrebu.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066