Pavao Pavuša Vežić

prof. dr. sc. Pavao Pavuša Vežić rođen je 18. kolovoza 1947. godine u Makarskoj. Srednju građevinsko-tehničku školu – arhitektonski smjer pohađao je u Rijeci i završio je 1966. godine. Dvije godine potom, kao redoviti student, upisao studij povijesti umjetnosti ifilozofije na Filozofskome fakultetu u Zadru, gdje je diplomirao 1977. godine. Poslijediplomski studij Zaštite i revitalizacije graditeljskoga nasljeđa pohađao je u Splitu, a godine 1992. na Filozofskom fakultetu u Zadru obranio je magistarski rad pod naslovom "Rotonda Sv. Trojstva u sklopu episkopalnoga kompleksa u Zadru". Godine 1994. na istome fakultetu obranio je i doktorsku disertaciju pod naslovom "Episkopalni kompleks u Zadru". Godine 1968. zaposlio se u redovitom radnom odnosu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zadru. Od 1995. godine započeo je honorarno surađivati i u nastavi na tadašnjem Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zadru Sveučilišta u Splitu (od 2002. godine Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru), gdje mu je povjeren kolegij Osnove arhitekture. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 1996., a u redovni radni odnos na Filozofskom fakultetu u Zadru stupio je 1999. godine. Na Sveučilištu u Zadru izabran je 2004. godine u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednoga, a 2009. u zvanje redovnog sveučilišnog profesora. Samostalno je objavio četiri knjige: Crkva Sv. Trojstva (Sv. Donata) u Zadru; Starokršćanska bazilika Sv. Stjepana (Crkva Sv. Šime) u Zadru; Sveti Donat – rotonda Sv. Trojstva u Zadru; Zadar na pragu kršćanstva – arhitektura ranoga kršćanstva u Zadru i na zadarskome području; a u koautorstvu s doc. dr. sc. Milenkom Lončarom predao je u tisak i petu knjigu pod naslovom Ciboriji ranoga srednjeg vijeka na tlu Istre i Dalmacije. Objavio je pedesetak znanstvenih i četrdesetak stručnih radova.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066