Oskar Nemon Oskar Nemon

Oscar Nemon (rodno ime Oskar Neumann) rođen je u Osijeku, 1906. godine, u Hrvatskoj koja je tada bila u sklopu Austrougarske monarhije. Bio je drugo od troje djece Mavra Nemona židovskog farmaceuta i njegove supruge Eugenije Adler. Pohađao je osječku realnu gimnaziju. Već u ranoj životnoj dobi bio je priznati umjetnik. Imao je izložbe svojih radova u glini 1923. godine dok je još bio srednjoškolac (npr. Portret Nade Korski). Ivan Meštrović, koji ga je poticao, podupirao i inspirirao, nagovarao ga je neka ide studirati u Pariz, međutim Oscar je odabrao Beč. Nakon mature 1923. godine, 1924. godine školovanje nastavlja u Beču. Nakon što nije uspio upisati umjetničku akademiju, ostao je u Beču kod ujaka raditi skulpture od bronce. Tada je upoznao Sigmunda Freuda i načinio skulpturu njegovoga psa Topsya. Načinio je i skulpturu Marie Bonaparte.

Nakon što je kratko vrijeme proveo u Parizu 1925. godine seli u Bruxelles, gdje na Kraljevskoj akademiji osvaja za svoju skuplturu zlatnu medalju. U Bruxellesu je živio do 1939. godine, gdje je dijelio dom sa slikarom René Magritteom. 1928. godine za vrijeme boravka u Bruxellesu, načinio je za svoj rodni grad Osijek skulpturu "Lipanjske žrtve" kao uspomenu na ubojstva hrvatskih narodnih zastupnika Pavla Radića, Đure Basarička i Stjepana Radića u atentatu u beogradskoj Narodnoj skupštini, 1928. godine. Nemon se je 1931. godine vratio u Beč gdje je izradio veliku skulpturu Freuda koja se danas nalazi u Hampsteadu.

Pred izbijanje Drugoga svjetskoga rata bježi u Veliku Britaniju, gdje je oženio Patriciju Villiers-Stuart, s kojom je imao sina Falcona i dvije kćeri Aureliju i Electru. Nakon rata postao je poznat po popisu znamenitih ljudi čije je porterete izradio, među kojima su Elizabeta II., Dwight D. Eisenhower, Bernard Law Montgomery, Harry S. Truman i Margaret Thatcher. Njegovih dvanaestak skulptura Winstona Churchilla izloženih na različitim javnim mjestima (npr. Donji dom britanskoga parlamenta), njegova su najpoznatija djela. Njegove skulpture Winstona Churchilla također mogu se naći i diljem svijeta u mnogim svjetskim gradovima i državama (Bruxelles, Kopenhagen, Luxembourg, Monte Carlo, Moskva, Pariz, Zagreb, Izrael, Quebec, Toronto, Edmonton, Fredericton, Halifax, Kansas City, New York, Canberra, Mexico City).

1965. godine u Osijeku je, na Gajevu trgu ispred zgrade osječke Židovske općine, postavljen njegov spomenik ubijenim Židovima u Drugome svjetskome ratu koji prikazuje majku s djetetom u uzdignutim rukama. Umro je 1985. godine u Oxfordu, u Engleskoj.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066