Nina Mitrović Nina Mitrović

Nina Mitrović (Slavonski brod, 10. lipnja 1978.), hrvatska dramatičarka.

Diplimirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, odsjek: dramaturgija 2005. godine. Godine 2007. magistrirala je Scenarij na London Film School u Londonu. Autorica je drama, scenarija te radio-dokumentaraca.

Kao dramatičarka debitira 2003. dramom Komšiluk naglavačke u režiji Saše Anočića i izvedbi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Predstava je dobila sjajne kritike, a ista drama je potom postavljena i u Bosanskom narodnom pozorištu (Zenica) i Dramskom teatru (Skoplje). Sljedeće godine GK Kerempuh postavlja njenu dramu Kad se mi mrtvi pokoljemo, opet u režiji Saše Anočića. Ista drama je potom postavljena i u HNK Split. Sa šest praizvedenih drama u 2000-ima, Nina Mitrović jedna je od najuspješnijih i najproduktivnijih hrvatskih dramatičarki na početku 21. stoljeća.

Drame su joj izvođene u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Makedoniji, te Bosni i Herzegovini. Prevedene su na slovenski, češki, njemački, engleski, francuski i makedonski jezik. Javno su čitani u Berlinu (Theatertreffen festival), Londonu (Soho Theatre) i New Yorku (Playwright's Week festival).

2012. godine postiže veliki uspjeh u Češkoj, produkcijom drame Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti u kultnom praškom kazalištu Činoherni klub.

Dobitnica je brojnih nagrada za dramska djela, uključujući i nagrade Zlatni smijeh za najbolji tekst na Danima satire 2003. i 2005. te Marula za najbolji tekst na Marulićevim danima 2007. 

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066