Mirko Juraj Mataušić Mirko Juraj Mataušić

Rođen je 1944. g. u Samoboru - umro 14.studenog 2014. Za svećenika je zaređen 27. lipnja 1971. Bio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Doktorirao je iz povijesti hrvatskoga katoličkoga tiska u Salzburgu 1984. Kao svećenik djelovao je u dušobrižništvu hrvatskih radnika u inozemstvu i domaćih vjernika u Njemačkoj i Austriji. Po povratku u Domovinu bio je urednik periodike u Kršćanskoj sadašnjosti te provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Bio je inicijator, suosnivač i dugogodišnji predsjednik Hrvatskoga društva katoličkih novinara. Utemeljio je i ekumensku agenciju Kršćansku informativnu službu. Po nalogu Hrvatske biskupske konferencije uspostavio je Hrvatski katolički radio i bio njegov prvi direktor i glavni urednik. Za svoj novinarski i urednički rad godine 2003. dobio je nagradu Hrvatskoga društva katoličkih novinara za životno djelo.

Autor je brojnih stručnih i znanstvenih članaka o medijima i komunikaciji te voditelj i suradnik istraživačkih znanstvenih projekata. Predavao je niz predmeta na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te na Katoličkome bogoslovnom fakultetu. Od 2003. do 2008. godine bio je pročelnik Odjela novinarstva, odnosno komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a na Katoličkom bogoslovnom fakultetu od 2000. do 2013. predavao je izborni predmet Sredstva društvenog priopćavanja i pastoralno djelovanje. Bio je član Odbora HBK-a za sredstva društvene komunikacije i različitih međunarodnih novinarskih udruga i tijela. Autor je više knjiga, te je bio urednik emisija Tražimo istinu na Hrvatskome katoličkom radiju. Vodio je brojne seminare i radionice medijske te psihološko-pastoralne tematike.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066