Milutin Cihlar Nehajev Milutin Cihlar Nehajev

Milutin Cihlar Nehajev bio je poznati hrvatski novinar, dramatičar, književnik i pripovjedač. Milutin se rodio 25. studenog 1880. godine u Senju od majke Milice i oca Sebalda, djelatnika obrtničke i trgovačke komore u Senju. Milutin je po ocu imao češke korijene.

Zahvaljujući brojnim djelima koje je napisao, Milutina su cijenili kao esejista i književnog kritičara. Bio je jako emotivno vezan uz Senj i često ga je spominjao u svojim književnim djelima. Čak si je i sam nadjenuo pseudonim Nehajev.

U Zagrebu i Beču je pohađao gimnaziju da bi nakon toga studirao kemiju u Beču.  No, kemijom se nikada nije bavio jer njegova velika ljubav bila je književnost. U Beču je tako 1903. godine doktorirao filozofiju da bi se samo godinu dana kasnije zaposlio u gimnaziji u Zadru. Vrijeme u tom gradu iskoristio je za uređivanje poznatog časopisa "Lovor".

U svijet književnosti ušao je krajem 19. stoljeća u vrijeme kada se neprekidno vodila borba između različitih mišljenja dva tabora, starijih i mlađih. Prve je književne temelje ostvario već u mladim danima, 1897. godine kada mu je bila objavljena drama "Prijelom", a samo godinu dana kasnije sljedeća drama "Svjećica".

No, veliki uspjeh postigao je prvenstveno prozom i kritičarskim radom. Radio je dugo na svojoj reputaciji pa su njegove književne kritike i danas jako cijenjene. Uz sve to radio je i kao novinar, urednik i publicist. U zadnjim godinama svog književnog stvaralaštva puno se bavio nacionalnom povijesti koja mu je poslužila kao podloga za izražavanje tadašnjeg života.

Umro je 07. travnja 1931. godine u Zagrebu.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066