Milena Benini Milena Benini

Milena Benini (Zagreb, 1966.) obrazovala se na Klasičnoj gimnaziji i Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na sveučilištu St. George u Oxfordu.

Kao prevoditeljica i/ili urednica surađivala je s brojnim domaćim i stranim nakladničkim kućama i institucijama, od Školske knjige i Zagrebačke naklade, preko američkih nakladnika Pulsar Books i Dark Star Publications, do Galerije Klovićevi dvori i Central European University u Budimpešti.

Također, već više od deset godina radi kao glavna urednica za Croatian Weekly Economic Bulletin, u izdanju Agencije za pomoć u razvoju iz Zagreba, te kao predavačica u Zagrebačkom centru za poduku. Od 2012. do 2015. godine intenzivno je surađivala s nakladničkom kućom Lumen izdavaštvo, kao prevoditeljica, urednica, te autorica na njihovom blogu. Pisala je također za portale nosf.net i VoxFeminae, te Arteturjen.

Prevođenjem se bavi već dugi niz godina, a dobila je i nagradu za prijevod romana François-Régisa Bastidea Čovjek koji je čeznuo za dalekom ljubavi (Naklada Zoro, 2009.). Prevodila je djela Michela Houellebecqa, Borisa Viana, Julesa Vernea, Michaela Moorcocka, Terryja Pratchetta, Douglasa Adamsa, Thomasa de Quincyja, Stephena Kinga, Normana Mailera i mnogih drugih.

Bila je dugogodišnji član organizacijskog odbora međunarodnog književnog festivala Pontes, te uredništva hrvatskog književnog časopisa Op.A.. Volonterski radi i za Hrvatski jazz-klub, a predsjednica je i žirija za natječaj časopisa IQ za najbolju SF-priču.

Pisanjem se počela baviti još sa 14 godina, kad je prve pripovijetke objavila u časopisu "Sirius". Pripovijetke i članke objavljuje u brojnim domaćim i stranim časopisima među kojima su Vijenac,  Homo Volans, Treća, Zarez, Futura, Neverworlds, Eternity i mnogi drugi, uključujući tu i Ubiq, jedini hrvatski časopis za teoriju i praksu spekulativnog žanra. Pripovijetke su joj također uvrštene u obje antologije hrvatskog SF-a (ur. Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak, "Ad Astra", Mentor, Zagreb, 2006., te ur. Žarko Milenić, "Antologija hrvatske ZF priče", DHK-ogranak u Rijeci i Liber, 2005.)

Dobitnica je pet nagrada SFera: za roman ("Kaos", Futura, 1999.), novelu ("McGuffin Link", Monolith, Zagrebačka naklada, 2005.), kratku priču ("Plesati zajedno pod polariziranim nebom", "Priče o dinosaurima", PUO Pazin, 2009.) i teorijski tekst ("Divide et morere", Književna republika, 2011.), te još jednom za roman ("Prodavač snova", Hangar 7, 2015.), kao i nagrade za najistarskiju priču ("Prva koluna Margulje Krsnice", Treća stvarnost, PUO Pazin, 2009.)

Također je, zajedno s koautorima, dobitnica međunarodne nagrade Eppie za djelo The Complete Guide to Writing Science Fiction (DragonMoon Press, Calgary, 2007.) 

Pripovijetke su joj prevođene na više jezika, među kojima i španjolski i poljski. 2012. godine dobila je i stipendiju pazinske Kuće za pisce – Hiže od besid, te je mjesec dana boravila u Pazinu kao gost-pisac. Njen roman "Svećenica Mjeseca", objavljen prvo na engleskom (Priestess of the Moon, MuseItUp Publishing, 2013.) a zatim i na hrvatskom (Zagrebačka naklada, 2014.) dospio je u finale T-portalove nagrade za najbolji hrvatski roman godine.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066