Mato Lovrak Mato Lovrak

Mato Lovrak, hrvatski dječji pisac rodio se 8. ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu. U Zagrebu je završio učiteljsku školu te kao učitelj službovao u raznim mjestima u Hrvatskoj (Kutini, Velikom Grđevcu, Velikim Zdencima i Zagrebu).

Mato Lovrak je pisac hrvatske dječje realistične pripovijetke i dječjeg realističnog romana. Najpoznatija Lovrakova djela su "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice". Prema tim romanima snimljeni su i dječji filmovi. "Vlak u snijegu" preveden je na njemački, mađarski, makedonski, poljski, češki i slovenski jezik. "Družba Pere Kvržice" prevedena je na esperanto. Uz to napisao je i djela "Slatki potok i druge priče za djecu", "Prijatelji", "Divlji dječak", "Anka Brazilijanka" i dr.

U djelima Mate Lovraka istaknuta je ljubav za djecu i ljepotu prirode te težnja za socijalnom pravdom. Lovrak je dao snažan pečat hrvatskomu dječjem romanu, te je utjecao na mnoge kasnije pisce. Osobito je važno da njegova djela od svog pojavljivanja do danas nailaze na iznimno dobar prijam u djece.

Mato Lovrak umro je 14. ožujka 1974. godine u Zagrebu.

Djela:

"Družba Pere Kvržice"
"Vlak u snijegu"
"Neprijatelj br.1"
"Zeleni otok"
"Anka Brazilijanka"
"Divlji dječak" (1947.)
"Prijatelji"
"Micek, Mucek i Dedek"
"Devetorica Hrabrih"
"Tri dana života"
"Dijamant u trbuhu"
"Dječak konzul"
"Slamnati krovovi"
"Andrija Jug"
"Doka Bedaković ili 100.000 na cesti"
"Sretna Zemlja"
"Naši dječaci" (1956.)
"Prozor do vrta" (1955.)

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066