Matična knjiga krštenih Župe Umag (1483.-1643.)

Matična knjiga krštenih župe Umag (1483. – 1643.) sadrži najstarije podatke o krštenjima u Hrvatskoj. Najstariji upisi nisu originali, već prijepisi, nastali pretpostavljamo u kratkom razdoblju nakon 1608. godine kada je biskup Orsino de Bertis prilikom vizitacije naredio da se u za to namijenjenu knjigu prepišu sva do tada obavljena krštenja. Kršteni su upisani na latinskom i talijanskom jeziku, a prepisivani su zasigurno s različitih ceduljica, budući da kronološki red sve do 17. stoljeća nije poštivan. Ukupno je u knjizi zabilježeno 1366 krštenja. Pored krštenih, knjiga sadrži i popis krizmanih za 1614. 1624. i 1629. godinu. Riječ je o izuzetnom povijesnom izvoru koji omogućuje raznovrsna istraživanja kasnog srednjeg i ranog novog vijeka u Istri. Gledano s aspekta povijesne demografije i povijesti obitelji, upisi u umaškoj knjizi krštenih omogućuju rekonstrukciju obiteljskih struktura i kumskih veza, kao i rekonstrukciju veličine obitelji, učestalosti i ritma rađanja. Upisi krštenih odličan su izvor i onomastičkog materijala. Također, knjiga vremenski obuhvaća dugo razdoblje u kojem se zbio i Tridentski sabor, pa preko upisa krštenih možemo pratiti različite prakse oko odabira kumova prije i poslije tridentskih odluka. Kako vremenski pokriva razdoblje u istarskoj povijesti poznato kao razdoblje kolonizacije opustjelih područja novim stanovništvom, umaška matična knjiga krštenih potvrđuje i jasno određuje vrijeme kada su habitanti novi došli, gdje su se smjestili i kako su se uključili u zajednicu. U uvodnoj studiji su uz osobitosti rukopisa, transkripcije i uporabe kritičkih znakova, kratke povijesti Umaga i okolnog područja te osvrta na broj stanovnika, upravo na temelju upisa u knjigu obrađeni razni aspekti umaške svakodnevice u kasnome srednjem i ranome novom vijeku poput ritma rađanja, odnosno sezonskog rasporeda krštenih i začetih, običaja odabira kumova, babica, pojave krštenja u nuždi, osvrta na djecu rođenu izvan braka, migracija, društvene i gospodarske povijesti i sl. Uvodnu studiju prati i onomastička studija bogatog materijala kojeg ovaj izuzetan izvor nudi. U njoj su obrađene antroponimijske formule krštenika, te njihovih očeva, majki, kumova i upisivača krštenja, analizirana su osobna imena krštenika (jednostruka, dvostruka, trostruka), najčešća imena krštenika, udio svetačkih imena, kriteriji odabira imena (prema blagdanima, spomendanima svetaca, predcima – roditeljima, djedovima, ali i kumovima ; ponavljanje imena djece u istoj obitelji, nadijevanje imena lizancima, nezakonitoj djeci), pridjevci i prezimena, toponimi itd. Knjiga se čuva u arhivu Župe sv. Pelegrina mučenika u Umagu.

Info

 • Surname: Grupa autora
 • Publisher: Državni arhiv
 • Published: 2019
 • City: Pazin
 • Country: Croatia
 • Language: Croatian

Details

 • ISBN: 9789537640385
 • Created: Wednesday, 29 May 2019
 • Code: 16425
 • Pages: 303
 • Dimensions: 31
 • Series: Posebna izdanja Povijesnog arhiva u Pazinu ; 46 - Matične knjige Istre ; 1
 • Edition: First
 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066