Mate Ćurić Mate Ćurić

Mate Ćurić, publicist, novinar, filmski kritičar i prozaik, rođen u Koritima (Duvno) 16. rujna 1955., osnovnu i srednju školu završio u Bjelovaru, studirao književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1978. živi i radi u Puli, najprije u Istarskom narodnom kazalištu, potom predaje književnost u pulskim srednjim školama te u OŠ Marčana pored Pule. Od 1983. radi kao novinar u dnevniku Glas Istre gdje se afirmirao kao filmski kritičar i publicist i dugogodišnji urednik kulture; urednik je u istarskom narodnom godišnjaku "Jurina i Franina", Matici hrvatskoj Pula, suradnik Čakavskog sabora, tajnik Matice hrvatske za Istru, uredio više knjiga proze i publicistike te suradnik u više časopisa. U književnost ulazi početkom osamdesetih kratkim pričama za djecu i odrasle u godišnjaku "Jurina i Franina", književnim esejima u časopisima "Pet" i Kulturni vjesnik u Puli, a književne, filmske i kazališne kritike objavljuje konstantno i sustavno u Glasu Istre, Novom listu, Istri, Novoj Istri, Battani…, najčešće i kao jedini kroničar tih zbivanja u Istri u rasponu od početka osamdesetih do kraja devedesetih. U svom pisanju ustrajava na afirmaciji hrvatske jezične i književne tradicije i kulture, podjednako crpeći nadahnuće u rodnom zavičaju Dalmatinske zagore, bjelovarsko-bilogorskoj ravnici i multikulturalnosti u sretnim okolnostima da sve to osnaži kao student kod autoriteta i profesora, od Kaštelana, Milićevića, Pranjića, Babića, Anića, Silića, Pranjkovića, Kuzmanovića, Moguša, Jirsaka, Stamaća, Brešića, Šicela, Skoka, Težaka, do Bratulića, Ratkovića, Samardžije, Peterlića… a po dolasku u Istru i od Črnje, Fučića, mons. Heka i Bogetića, Kalčića, Zlatića, Sinčića, Pernića i ostalih. Dionikom je mnogim kulturnih događanja u Istri, u mnogima od njih i pokretač i začetnik, član raznih komisija i žirija koji su imali priliku utjecati kojim će se putem razvijati hrvatska kultura i biće Poluotoka. Autor je prve knjige publicistike u Istri «Rađanje & obnavljanje» iz 1998. Jedan je od osnivača Sindikata novinara Hrvatske, dvaput zaredom predsjednik žirija nagrada HND-a (1991. i 1993.). Pokretač je biblioteke Nova Vukovaristika (književnost u izgnanstvu), 1993. s Vukovarcem Antom Duićem Dunjom, kroz Udrugu "Vukovar" u Puli, te biblioteke Ogledi i ogledala u Matici hrvatskoj Pula. Roman Povratak (Profil, Zagreb) adaptiran je i izveden na Trećem programu Hrvatskog radija, 2006. Drama Poljubac u leđa je bila predviđena za izvedbu u Istarskom narodnom kazalištu, ali je potom povučena.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066