Mario Kolar Mario Kolar

Mario Kolar (Molve, 1981.) književni je povjesničar i kritičar, docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci. Osnovnu školu završio je u rodnim Molvama, opću gimnaziju u Đurđevcu, a studij kroatistike, slavistike i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao. Glavno područje njegovih znanstvenih interesa predstavlja novija hrvatska književnost (19. – 21. stoljeće). Iz tog je područja do danas objavio knjigu književnih kritika Nuspojave čitanja (2014.), znanstvenu monografiju Između tradicije i subverzije: časopis Kaj i kajkavska postmoderna (2015.) te zbirku rasprava i ogleda Izazovi čitanja (2018.). Osamdesetak rasprava, ogleda i prosudbi objavio je u različitim znanstvenim i književnim časopisima i zbornicima. Priredio je Izabrana djela Dubravka Ivančana (2017.) te je urednik više književnih i stručnih knjiga i znanstvenih zbornika. Član je uredništva znanstvenog časopisa Podravina, književnog časopisa Artikulacije i časopisa za književnu kritiku Stav. Kao izlagač sudjelovao je na petnaestak nacionalnih i međunarodnih znanstvenih skupova. Vanjski je suradnik na Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (2006.), Književne nagrade Ivan vitez Trnski (2013.) te Nagrade Julije Benešić za najbolju knjigu kritika (2014.). Oženjen je, otac dvoje djece. S obitelji živi u Koprivnici.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066