Luka Marković Luka Marković

Fra Luka Marković rođen je 09.05.1953. u Matićima, općina Orašje. Osnovnu školu pohađao je u Matićima i Tolisi, a klasičnu gimnaziju u Visokom. Studirao je filozofiju i teologiju u Ljubljani, gdje je i diplomirao. Od 1980. studira filozofiju i povijest na sveučilištima u Münsteru i Bochumu, gdje 1986. postiže magisterij iz oba spomenuta smjera. Magistarski rad iz filozofije, koji se bavi kritikom marksističke filozofije, izdaje mu 1987. poznata izdavačka kuća Lit.

1992. doktorira povijest na sveučilištu u Zadru. Dio dizertacije objavila je 1994. sarajevska izdavačka kuća "Svijetlo riječi", pod naslovom "Polemika ili dijalog s islamom".

U međuvremenu djeluje u Njemačkoj kao svećenik, te jedno vrijeme predaje honorarno na Volkshochschule u Kraefeldu. A od 1987. upravitelj je HKM - Münster.

Bavi se prevodilačkim radom. Pored mnogobrojnih tekstova s njemačkog preveo je pjesme poznatog dominikanskog pjesnika, Dietharda Zielsa (Naša ognjišta), kao i četiri knjige filozofsko-teoloških razmišljanja Reinharda Lettmanna (Sarajevo, Zadar, Zagreb, Münster). Zadnja je objavljena dvojezično u Njemačkoj, Dialogverlag 2008.

Pjesme, pripovijetke, eseje i mnogobrojne članke objavljuje u raznim časopisima za kulturu, književnost i religiju. Objavljene su mu tri zbirke pjesama; dvije na hrvatskom i jedna na njemačkom.

"Živo vrelo" mu je pjesmu "Oproštaj od majke" uvrstilo među izabrane hrvatske pjesme s područja duhovne lirike. Pored zbirke pripovijedaka, objavio je za vrijeme domovinskog rata i politički roman "Predodređen za Gradišku".

Katolički tjednik iz Sarajeva objavio mu je 2006. knjigu eseja o politici, filozofiji i teologiji, pod naslovom "U potrazi za istinom". A 2007. izlazi mu dvojezično kod njemačke izdavačke kuće "Dialogverlag" knjiga "Heimta in der Fremde - Dom u tuđini".

Uvršten je u Leksikon 60 najpoznatijih emigrantskih pisaca, u Leksikon poznatih hrvatskih pisaca u Bosni i Hercegovini u zadnjih 500 godina, te u Leksikon franjevačkih autora.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066