Lucija Ljubić Lucija Ljubić

Lucija Ljubić (Zagreb, 1974.), od 2012. docentica je na katedri za kulturologiju Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Izvodi kolegije iz područja teatrologije i uopće znanosti o umjetnosti. Područja njezina znanstvenog interesa su povijest i teorija hrvatske drame i kazališta, komparativne veze s drugim kulturno srodnim nacionalnim sredinama, teorija znanosti te kulturalna teorija.

Kroatistiku i germanistiku diplomirala je 2000. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je pohađala poslijediplomski doktorski studij književnosti. Doktorirala je 2009. obranivši rad Hrvatske glumice u hrvatskom kazalištu – kazališne i društvene uloge. Od 2001. do 2012. bila je zaposlena kao znanstvena novakinja u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnoti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, radeći na znanstvenim projektima Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga 4 (2001.–2007.) i Vrijeme i prostor europske i hrvatske kazališne djelatnosti glumca i redatelja Ive Raića (2007.–2012.). Voditeljica je internog znanstveno-istraživačkog projekta Hrvatske glumice u suvremenom hrvatskom kazalištu i društvu na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U suautorstvu s Martinom Petranović izašla joj je knjiga Repertoar hrvatskih kazališta. Deskriptivna obrada važnijih predstava na hrvatskom jeziku i izvedbi na stranim jezicima hrvatskih izvođača do 1840. godine (HAZU – AGM, Zagreb, 2012.) a samostalno Desetica. Rasprave o povijesti hrvatske drame i kazališta (Ex libris, Zagreb, 2013.). Sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima i objavljuje znanstvene radove u hrvatskim i inozemnim časopisima. Stručne radove, prikaze i recenzije objavljuje u Vijencu, Republici, Kazalištu i Dubrovačkim horizontima. Surađuje na izdanjima Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” (Hrvatski biografski leksikon, Hrvatska enciklopedija, Hrvatska književna enciklopedija, Leksikon Marina Držića i Kazališni leksikon) i “Školske knjige” (Leksikon hrvatske književnosti – Djela). Uredila je devet knjiga Dramske biblioteke “Gavella” u izdanju Gradskog dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba (2005.–2008.). Prevela je više književnih djela s njemačkog jezika za izdavačku kuću “Znanje” iz Zagreba. Članica je Matice hrvatske, Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa i Hrvatskog centra ITI.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066