Jozo Marević Jozo Marević

Jozo Marević rođen je 25. travnja 1940. u Bagalovićima, općina Metković, Južna Hrvatska. Poslije završene osmogodišnje škole u Opuzenu i klasične gimnazije u Isusovačkom kolegiju u Dubrovniku (Collegium Ragusinum), diplomirao je grupu predmeta Njemački jezik i književnost i Latinski jezik i književnost.

Nakon višegodišnjeg rada u osnovnoj školi (dvije godine) i srednjoj školi (šest godina) zaposlio se je 1971. u nakladniku "Školska knjiga", gdje je dugo vremena vodio društveno-humanističku redakciju.

Magistrirao je 1979. a doktorirao 1988. godine na temu pedagoškog marketinga.

Od 1990. do 1994. godine organizira i vodi nastup hrvatskih nakladnika na najvećoj svjetskoj smotri knjiga u Frankfurtu.

Organizirao je i vodio s grupom povijesnih istinoljubaca iz Hrvatske i svijeta tri međunarodna znanstvena simpozija o Bleiburgu i križnim putovima (prvi 15. i 16. svibnja 1993. u Bleiburgu, drugi 14. svibnja 1994. u Zagrebu i 15. svibnja u Bleiburgu, te treći 14. i 15. svibnja 1995. u Bleiburgu) te kao urednik pripremio tri knjige - zbornika radova s ta tri simpozija. Član je mnogih domaćih i svjetskih udruga i asocijacija, između ostalih, Svjetske asocijacije kibernetičara, Njemačko-hrvatskog društva u Hamburgu i Hrvatsko-njemačkog društva u Zagrebu, Društva hrvatskih klasičnih filologa, Akademije odgojnih znanosti u Zagrebu. Ktomu, dopisni je član Akademije nauka iz San Marina.

Nazočio je mnogim seminarima, simpozijima, kongresima i skupovima u inozemstvu kao i tuzemstvu, vrlo često u svojstvu predavača.

U nekim znanstvenim projektima bio je recenzentom ili konzultantom.

Nagrađen je 1988. godine Nagradom "Mate Ujević" te Državnom nagradom za znanost (iz područja humanističkih znanosti) za leksikografsko djelo Hrvatsko-latinski enciklopedijski rječnik kao najbolje i najuspjelije u kalendarskoj 1977. godini.

Istim obrazloženjem nagrađen je 2001. za Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik, a nagradu je dodijelila Dubrovačko-neretvanska županija.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066