Josip Voltić

Voltić (Voltiggi), Josip, hrvatski jezikoslovac (Tinjan, Istra, 27. I. 1750 – Beč, 25. VIII. 1825). Diplomirao pravo u Beču, gdje je i živio najveći dio života. Radio je različite poslove, a njegov je jezikoslovni i prevoditeljski rad podupirao mecena barun Carnea-Steffaneo, kojega je podučavao hrvatskom jeziku. Pred kraj života bio je u nemilosti vlasti. – Objavio je epistolarni zbornik Bečka pisma (Lettere viennesi, 1789) u kojem kritički promišlja o društvu i državi, o potrebi za reformama. Glavno mu djelo Ričoslovnik iliričkoga, italijanskoga i nimačkoga jezika s jednom pridpostavljenom gramatikom ili pismenstvom (1803) sadrži latinski predgovor, gramatiku hrvatskog jezika i trojezični rječnik. Njegova je koncepcija »iliričkoga« jezika obuhvaćala cijeli slavenski prostor, od Jadrana do Sjevernoga mora, ali jezik koji opisuje hrvatski je u ukupnosti svoje dijalektne raznolikosti. U rječniku pretežu ikavizmi, ali ima i primjera s trostrukim odrazom jata (brig, brjeg, breg), riječi iz svih triju narječja i iz starijih rječnika. Četrdesetak godina do pojave preporodnih rječnika bio je jedini praktični rječnik iz XIX. st. Mala hrvatska gramatika uz rječnik obuhvaća morfologiju i sintaktička pravila. Nastala je na tradiciji hrvatske gramatike, a vidi se to po nejednakom broju padeža u jednini i množini i po nastavku u genitivu jednine kao kriteriju za sklonidbene vrste. Voltić se priklonio slavonskomu slovopisu koji je do preporoda prevladavao u tiskanim knjigama širom Hrvatske i koji je od XVIII. st. djelovao integrativno. Iako je živio u pretpreporodno doba, Voltićeve se ideje uklapaju u preporodne.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066