Jasminka Ćus-Rukonić Jasminka Ćus-Rukonić

Jasminka Ćus-Rukonić rođena je u Splitu 1950. godine, ali odmah nakon rođenja seli s majkom u Zagreb, gdje pohađa osnovnu školu, te II. gimnaziju. Godine 1977. diplomirala je arheologiju i povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Kao arheologinja pripravnica zaposlila se 1978. godine u Creskome muzeju i Arheološkoj zbirci Osor, gdje je dvadeset i tri godine sama radila i vodila sve muzejske zbirke i podzbirke. Godine 1979. stekla je zvanje kustosice, 1989. zvanje više kustosice, a 1994. godine promaknuta je u zvanje muzejske savjetnice.
Od 2001. godine voditeljica je Creskog muzeja, Arheološke zbirke Osor i Lošinjskog muzeja pri Pučkome otvorenom učilištu Mali Lošinj. Od 2008. godine radi samo kao arheologinja, muzejska savetnica, pola radnog vremena u Creskome muzeju pri Pučkome otvorenom učilištu Mali Lošinj, a drugu polovicu radnog vremena odrađuje u Lošinjskome muzeju, i to uglavnom u Arheološkoj zbirci Osor.
Još od studentskih dana bila je sudionica brojnih arheoloških istraživanja u Podravini (Đelekovac) i Slavoniji (Novigrad Posavski i Vinkovci).
Također je sudjelovala u arheološkim istraživanjima i terenskim rekognosciranjima na lokalitetima Osora (objekt sv. Marije na groblju u Osoru, prapovijesna gradina Skulka, Pelginja, Pernata, Lubenica i mnoga druga), u zaštitnim arheološkim istraživanjima u Cresu, Velom Lošinju te u arheološkom istraživanju palače Arsan. Budući da je dugi niz godina radila sama, osim rada na terenu, stručno je obradila zbirke u Creskome muzeju, Arheološkoj zbirci Osor, Umjetničkoj zbirci Maloga Lošinja i Muzejsko-galerijskom prostoru Kula u Velom Lošinju. Autorica je i suautorica brojnih izložbenih projekata i stalnih postava na cresko-lošinjskom otočju, autorica scenarija za novi stalni postav Arheološke zbirke Osor, a s kolegama iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Rijeci istraživala je brojna arheološa nalazišta. U njezinoj je biografiji znatan broj tekstova, radovi su joj objavljivani u raznim stručnim i znanstvenim časopisimau Hrvatskoj i u inozemstvu.
Dva je mandata bila članica Izvršnog odbora Hrvatskoga muzejskog društva.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066