Ivana Brlić Mažuranić Ivana Brlić Mažuranić

Ivana Brlić Mažuranić rođena je u Ogulinu 18. travnja 1874. godine kao unuka poznatog hrvatskog pjesnika i bana Ivana Mažuranića.
Jedna je od najutjecajnijih spisateljica za djecu te hrvatska književnica priznata ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Pisala je pripovijetke, pjesme, romane, basne, bajke, eseje i članke, a bavila se i prevodilačkim radom. Kao ugledna i cijenjena spisateljica dva je puta bila predložena za Nobelovu nagradu za književnost 1931. i 1938. godine, na poticaj tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Ivana je 1937. godine primljena u Akademiju kao dopisni član i to kao prva žena još od vremena osnutka Akademije.

Djela Ivane Brlić Mažuranić prevedena su na sve važnije svjetske jezike, a tu su još bengalski, hindski, japanski, kineski, vijetnamski i perzijski jezik. Zbog virtuoznosti koju je posjedovala mnogi su je nazivali hrvatskim Andersenom i Tolkienom, zbog čarobnog i mističnog svijeta mitologije. Umrla je u Zagrebu 21. rujna 1938. godine kada je nakon dugotrajne borbe s depresijom počinila samoubojstvo.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066