Ivan Zoretić Ivan Zoretić

Pjesnik, pripovjedač, romanopisac te profesor filozofije, rođen je 8. svibnja 1958. u Tounju. Ime toga drevnoga grada vjerojatno dolazi od keltskoga town, jerbo se starinjski izgovara i piše Tovunj, a sagrađen je na mjestu rimske Arucije.
Tounj je smješten na tromeđi Like, Gorskoga Kotara i Korduna, pokraj vrela rijeke Tounjčice, pritoci Mrežnice, na staroj Jozefinskoj cesti, s jedinstvenim dvopodnim kamenitim mostom. U «belemu gradu kamena i čišanj (trešanja)» pohađao je osnovnu školu, staru preko 220 godina, još iz doba Vojne krajine, po riječima ravnatelja, kao najbolji učenik svih vremena.
Srednju je školu završio u Karlovcu, a za odličan uspjeh, biva oslobođen polaganja mature. Potom upisuje studij filozofije i sociologije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je pri Katedri indijske filozofije na temu: »Rana buddhistička etika». 
1981. na Filozofskome fakultetu predvodi pobunu Zbora studenata protiv tadašnje pogubne Reforme školstva, odnosno ukidanja gimnazija i uvođenja općih srednjih škola. Potpisuje peticije, naslovljene na Skupštinu SFRJ, protiv suđenja političkim neistomišljenicima. Zbog toga, te u raznim prigodama, istupajući sa stanovišta građanskih i hrvatskih prava, biva 1983. na odsluženju vojnoga roka u JNA uhićen u Derventi i na Vojnome sudu u Sarajevu, u namještenome procesu, osuđen po članku 133. KZ SFRJ ( verbalni delikt, prekršaj mišljenja, neprijateljska propaganda, iliti zabrana govora ) na godinu i pol ropstva. Kaznu je izdržao u Staroj Gradiški.
Budući da su mu, kao bivšemu političkome osuđeniku, dakle politički nepodobnome, sva vrata zatvorena, razmišlja o emigraciji, ali ipak ostaje u Domovini i radi razno-razne poslove, od čuvara stanova na Jarunu, do disco-jockeya u Makarskoj, među čime valja istaknuti Omladinski radio 101, 1985./86. i sudioništvo u antireklamama, emisiji Intervencija i slično. Također povremeno radi na zamjenama po zagrebačkim srednjim školama. 
Dolaskom slobode i demokracije u Hrvatsku 1991. stječe stalnu profesuru na X. gimnaziji, gdje predaje filozofiju, logiku i sociologiju.
Zalaže se za pomirbu ustaša i partizana te svojevrsno pomirenje korijenskoga i glasovnoga pravopisa.
Član je Hrvatskoga filozofskoga društva, Hrvatskoga društva političkih zatvorenika, Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika.

Prvim pjesmama javlja se 70-tih u emisijama za mlade na Radio Karlovcu ( Kutak poezije ) i Radio Zagrebu ( Crvena jabuka ).
Objavljuje pjesme i prozu na III. programu Hrvatskoga radija u emisijama Hrvatska proza i Poezija naglas, Radio- roman, u Republici, Hrvatskome slovu, Zatvoreniku itd.
Nastupao je govoreći svoje i druge pjesme na Jutrima poezije Pod starim krovovima, Filozofskome fakultetu, II. programu Hrvatskoga radija, u Tvornici, na Bookfestu, HTV-u, književnoj večeri u Kazališnoj kavani...

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066