Hrvatska odlikovanja, priznanja i medalje

Autori Krešimir Kašpar, umirovljeni general, mr. sc. Mirko Marijan, pročelnik odjela za odlikovanja i priznanja ureda predsjednika Republike Hrvatske, Siniša Pogačić, istraživač i autor s područja faleristike, službenih insignija i odora te Boris Prister, muzejski savjetnik i kustos zbirke odlikovanja, medalja, plaketa i značaka u Hrvatskom povijesnom muzeju te autor brojnih radova iz područja faleristike i numizmatike na preko 500 stranica sa skoro 700 fotografija i ilustracija u koloru, uz uvodnu riječ predsjednice Republike Hrvatske napravili su prvi cjeloviti prikaz odlikovanja i priznanja u svijetu i u našim krajevima uz sljedeće preglede: pregled povijesti odlikovanja i pregled suvremenih sustava odlikovanja u Europi i u svijetu i u hrvatskim krajevima, pregled povijesti hrvatskih odlikovanja i prikaz sustava odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske od 1992. do danas, statistiku dodijeljenih odlikovanja, priznanja i medalja u Republici Hrvatskoj s poimeničnim popisima odlikovanih, pregled odlikovanja hrvatskim predsjednicima, pregled stranih dužnosnika odlikovanih najvišim hrvatskim odlikovanjima, pravila dodjele, nošenje i isticanja hrvatskih odlikovanja i priznanja, osnovne podaci o nazivima hrvatskih odlikovanja, pregled priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog lovačkog saveza i Saveza izviđača Hrvatske s propisima i slikama.
Knjiga sadrži iznimno veliki broj dragocjenih i malo poznatih informacija, što joj daje posebnu vrijednost u području hrvatske faleristike, koje još uvijek nije u većoj mjeri popunjeno relevantnim radovima. Sukladno tome, objavljivanje knjige s tolikom količinom vrlo konkretnih informacija bio bi iznimno važan doprinos bibliografiji iz područja ne samo faleristike, nego hrvatske heraldike općenito. Veliki dio ove knjige čine prilozi koji dodatno oslikavaju cjelokupni suvremeni sustav nagrađivanja i odlikovanja u Republici Hrvatskoj i bez kojeg ona ne bi bila potpuna. U ovom dijelu knjige razrađena je i vrlo temeljita statistika dodjeljivanja pojedinih vrsta odlikovanja, ali i oduzimanje odlikovanja u slučaju kompromitacije njihovog nositelja, tako da i po tim podacima predstavlja jedinstveni zbornik podataka koji do sada nisu prikupljeni u jednom jedinstvenom radu.
Riječ je o vrlo značajnoj monografiji svih hrvatskih odlikovanja i priznanja na jednome mjestu, s izuzetno bogatim materijalom te će ova knjiga biti od koristi brojnim povjesničarima, kolekcionarima, ali i široj publici.

Info

 • Publisher: Školska knjiga
 • Published: 2018
 • City: Zagreb
 • Country: Croatia
 • Language: Croatian

Details

 • ISBN: 9789530600317
 • Created: Tuesday, 18 December 2018
 • Code: 16032 2005
 • Pages: 428
 • Dimensions: 29
 • Edition: Prva verzija
 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066