Helena Klakočar Helena Klakočar

Helena Klakočar (Tuzla, 1958.) je hrvatska akademska slikarica i crtačica stripova, poznata po svojim autobiografskim, društvenim i političkim opažanjima.

Rođena je u Tuzli u Bosni i Hercegovini, u hrvatskoj obitelji. Kada je imala sedam godina njezina se obitelj preselila u Maribor, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Studirala je na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, te je postala uspješna kao autorica stripova, dizajnerica plakata i na radu s animiranim filmovima. Radila je kao umjetnički organizator u Zagrebu.

Dobila je stipendiju zaklade Fonds BKVB iz Amsterdama, a kasnije i od Centra de la livre u Parizu, te je nastavila s umjetničkim izražavanjem. Godine 1992. preselila se sa suprugom i djetetom u Nizozemsku, gdje je nastavila svoj dnevnik na temu imigrantskog života u Nizozemskoj "Friesland (Nemirno more 2)".

Živi na relaciji Zagreb-Amsterdam-Pula. Na najvećem europskom festivalu stripa u Angoulêmeu, za strip “Nemirno more” koji je prvo izašao na francuskom, dobila je 2000. nagradu Alph-Art za najbolji strip stranog autora te France Info 2000., što je, uz Grand prix za “Tupka” Nedjeljka Dragića na festivalu u Montrealu 1971. najvažnije priznanje koje je ikad dobio neki od hrvatskih strip autora.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066