Dinko Šokčević Dinko Šokčević

Prof. dr Dinko Šokčević (Baja, 1960.) (U mađarskim dokumentima se zove Sokcsevits Dénes) je hrvatski povjesničar i kroatist iz Mađarske.
Rodio se u Baji 1960. godine.
Škole je završio u Budimpešti. Studirao je u ondašnjoj SFRJ kao stipendist temeljem međudržavnog ugovora Mađarske i SFRJ.
Prvo je studirao u Novom Sadu jugoslavenske jezike i književnosti, a 1981. godine je otišao u Zagreb studirati povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je u Zagrebu 1987. godine.
1990. se zaposlio u novinarskoj struci u tjedniku mađarskih Hrvata mađarskih Hrvata Hrvatskom glasniku, ondašnjim Narodnim novinama.
Iste godine je počeo raditi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Janus Panonius'" u Pečuhu. Prvo je predavao povijest Balkana u okviru Odsjeka za povijest (seminar za balkanistiku) u svojstvu gosta-predavača. Iduće godine je stekao status asistenta na katedri za hrvatski jezik i knjževnost, gdje i danas predaje, drži kolegije iz povijest i kulturne povijesti Hrvata, a na katedri za povijest predaje Povijest i kulturnu povijest Balkana.[1] Danas je sveučilišni docent, pročelnik Odsjeka za kroatistiku i ravnatelj Instituta za slavistiku na Sveučilištu u Pečuhu (od 2008. godine).
Na svom sveučilištu je 1999. doktorirao povijesne znanosti na temu Slika Mađara kod Hrvata u razdoblju od 1861. i 1918. godine.
Djela piše na hrvatskom i mađarskom jeziku. Tematski se bavi bunjevačkim Hrvatima u Bačkoj i rodnom mu gradu Baji te hrvatsko-mađarskim odnosima u 19. i 20. stoljeću.
Suradnik je Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i vanjski suradnik Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i Instituta za povijest Mađarske akademije znanosti u Budimpešti(MTA BTK TTI). Od 2014. godine (od osnutka) voditelj je Mađarskog instituta u Zagrebu.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066