Dalibor Talajić Dalibor Talajić

Dalibor Talajić rođen je 1972. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, u obitelji operne umjetnice Ljiljane Molnar-Talajić.

Kako mu je majka 1975. godine prihvatila stalni angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, te godine čitava obitelj doseljava u Zagreb, gdje je Dalibor završio jezičnu gimnaziju, a potom i Muzičku akademiju, u klasi prof. Josipa Tonžetića, i tako stekao diplomu profesora klarineta.

Deset je godina radio kao profesor u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi Zlatka Balokovića. Ipak, njegova je ljubav oduvijek bilo crtanje stripa, te se tako njime bavio kao samouk kroz čitavo svoje obrazovanje. Radeći u glazbenoj školi, počeo je graditi i karijeru crtača. Stripovski zanat rafinirao je u fanzinu Endem, dok je prve profesionalne uratke objavljivao u Modroj lasti, Prvom izboru, Frci, Loadedu i sličnim časopisima. Ranih dvijetisućitih u Croatia filmu kao glumac je posuđivao glas desecima likova u animiranoj seriji Laku noć, Hrvatska, dok je u lutkarskoj seriji Dućan Mopatop glas dao upravo svim likovima serije.

Godine 2005. počinje konačno ostvarenje njegova sna. Angažirao ga je mali američki izdavač Desperado na prvom samostalnom strip-serijalu Deadworld.

Nakon toga, kratko je radio za također američki Boom! Studios, dok ga francuski izdavač Delcourt nije angažirao za adaptaciju Evanđelja po Mateju u strip, u sklopu projekta adaptacije čitavog Novog zavjeta.

Od 2009. godine crta za najvećeg američkog izdavača stripova, Marvel. Ondje je između ostalih naslova nacrtao Deadpol Kills the Marvel Universe, jedan od najprodavanijih Marvelovih naslova svih vremena.

Njegov pak najveći umjetnički i osobni uspjeh je, također za Marvel, strip Madaya Mom u suradnji s novinarkom ABC-a, Rym Momtaz. To je dokumentarni strip o stvarnoj ženi i njezinoj obitelji u tada već tri godine opkoljenom gradu Madaya u Siriji.

Taj je strip uvršten i u kurikulum američkih srednjih škola, za pomoć u nastavnoj obradi teme izbjeglica i civila u ratu uopće.

Dalibor Talajić živi i radi u Zagrebu.

Aktivist je po pitanju osvještavanja i informiranja društva o problemu autizma.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066