Anton Cetin Anton Cetin

Rodio se u selu Bojani kod Čazme 18. rujna, 1936.). U Zagrebu je išao u srednju školu, gdje je maturirao na Školi primijenjenih umjetnosti. Potom je 1964. godine išao na Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao u klasi prof. Marijana Detonija. Na njegovo rano stvaralaštvo utjecao je slikar i grafičar Albert Kinert.

U Hrvatskoj je radio je kao ilustrator i dizajner do odlaska u Pariz 1966., gdje je boravio do 1968. godine. Ondje je radio za poznatog ilustratora J. M. Rabeca i izdavačku kuću Larousse. U tom razdoblju nacrtao je više od 300 radova u raznim tehnikama.

Potom je otišao u Kanadu, koja je i danas ostala njegovim trajnim odredištem. Ondje je radio kao profesionalni slikar i grafičar.

U Hrvatsku se prvi put vratio 1986. godine i tom je prigodom objavljena monografija o njemu, a u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt organizirana je prva velika izložba njegovih djela.

Jedan od njegovih značajnijih i poznatijih radova je pjesničko-grafička mapa Amerika Croatom America, koju je objavio zajedno s hrvatskim književnikom Stjepanom Šešeljem, a koju su darovali papi Ivanu Pavlu II. 1989., prigodom primanja u Vatikanu.

Sudjelovao je na preko 200 samostalnih i skupnih izložaba. Djela mu se nalaze u mnogim svjetskim muzejima, galerijama i kolekcijama.

Njegov rad nije prošao nezapažen ni u inozemstvu, pa su o njemu snimljeni dokumentarni filmovi, 1990. u Njemačkoj u Passauu i u Torontu 1993..

Galerija Anton Cetin sa stalnom postavom slika, crteža i grafika je utemeljena 2001. i sadržavala je u početku 19 radova, a kasnije je zbirka nadopunjena sa još 6 radova.

 
 • Zebrakom Greatest Selection of Books

  Best Selection of Books

  ZEBRAKOM is a company that cooperates with all publishers and institutions that publish books and magazines in Croatia. We offer the best possible selection of books and magazines from Croatia.

 • Book Selection

  Premium Service

  Our catalogs are a carefully chosen selection of the most important issues that are the result of years of experience and successful cooperation with our customers, and the ability to identify their interests and needs.
  We can offer editions from areas that you are particularly interested in, including titles that are not in our catalogs, and would be glad to respond to any request.

 • MARC 21

  MARC 21 Ready

  One of our special services is the ability to send MARC 21 records when choosing offered issues and purchases.

Contact Us

tel.: +385 1 3668 993
fax: +385 1 3668 993
mob: +385 99 526 5225
email: info@zebrakom.hr

Mailing Address

Zebra Komunikacije d.o.o.
Dubašnička ulica 12
10000 Zagreb
Croatia
OIB: 09013556066